Blogul Innerchords

Innerchords.ro | The Matrix, secretul lui Steve Jobs

The Matrix, secretul lui Steve Jobs

Pentru cei care au ales să intre în antreprenoriat, este bine știut faptul că se începe de la un plan de business. O parte dintre antreprenorii de astăzi, probabil mulți dintre cei care au avut succes, au ignorat acest pas și au pornit “mai simplu”: de la un vis. Așa a început și Steve Jobs, de la un vis sau de la viziune! Poți săi spui cum dorești.

Steve Jobs (și foarte mulți alții ca el!) au crezut cu tărie in ideile lor și în ceea ce îl ghida în viață la acel moment. A ales să dea la o parte zgomotul asurzitor și consumator de energie al celor care îl blamau sau contestau într-un fel sau altul și a ales să păstreze viitorul ca punct fix de referință pentru el.

Innerchords.ro | The Matrix, secretul lui Steve Jobs

Innerchords.ro | The Matrix, secretul lui Steve Jobs

Adică “locul” unde visul sau viziunea urma să se întâmple, să ia formă și să capete sens pentru cei mulți din jurul său. A funcționat pentru că, de fapt, ceea ce pentru foarte mulți părea ieșit din comun sau imposibil, a fost ceea ce ulterior aceeași oameni, deveniți clienți Apple, Pixar sau Next, aveau să își dorească cu foarte multă putere.

Innerchords | Discount evenimente

“Connecting back dots is easy”

Aproape toate lucrurile inovative care au presupus existenţa unei viziuni nu au avut inițial acceptul publicului larg deoarece veneau, la modul cel mai propriu cu putință, “de undeva de mult prea de departe” pentru a capacitatea curentă de înțelegere și acceptare a oamenilor, nu făceau parte din firesc sau normalitate. Veneau realmente din viitor sau, într-o versiune mai simplă, erau curaj, viziune și nebunie. (citește și acest articol)

Cu siguranță știi foarte bine povestea iPhone: S. Jobs a cerut oamenilor săi să creeze un telefon cu un singur buton. Atât. Încearcă să faci exercițiul invers și imaginează fețele acelor oameni la acel moment în acel context tehnologic. Sau încearcă astăzi să vezi lumea fără inovațiile Apple. Ciudat, nu-i așa?

Cum bine ști, reacţia oamenilor săi a fost: “- Imposibil! Nu are cum să meargă!”, iar S.J. a replicat: “- Nu are cum să meargă sau voi credeţi că e imposibil?”. Istoria a arătat că Jobs a avut viziune. Este evident pentru cazul Apple iPhone că fricile oamenilor din companie ţineau creaţia pe loc. Momentul în care S.J. a reuşit să dea la o parte toate acestea prin perseverența venită din credința sa vizionară și oamenii săi au îmbrăţişat ideea, ideea sa inovatoare s-a transformat în materie, a căpătat formă. Din acel moment oamenii au început să accepte propunerea inițială a lui Jobs. Inginerii software din jurul său, oamenii din breasla lor profesională, media, SUA, apoi Europa și la un moment dat chiar și tu! Toți au devenit apostolii iPhone.

Innerchords.ro | The Matrix, secretul lui Steve Jobs

Innerchords.ro | The Matrix, secretul lui Steve Jobs

Este evident și de înțeles prin exemplul Apple iPhone că universul în care suntem se crează cu gândurile noastre: unele dintre ele creează materie, altele o consolidează. La fel de evident este și faptul că viziunea este întotdeauna scoasă din context curent și cunoscut la scară largă, iar uneori chiar este rezultatul negării acestuia. Evident că viziunea nu are absolut nici o logică, este utopică chiar și, realmente, inimaginabilă.

Cum explică știința faptul că unii oameni au “viziune” și alții doar ar putea să aibă?

Din punct de vedere neurologic creierul este împărţit în două emisfere: cea stânga şi cea dreapta. Ele comunică printr-o formaţiune numită Corpul Calos care este un mănunchi incredibil de autostrăzi neuronale ce conectează perfect cele două zone.

Cercetarea de până acum arată că partea stângă a creierului se ocupă, în principal, cu gândirea logică, raţională. Mai mult decât atat, emisfera stângă se ocupă cu sortarea şi depozitarea informaţiilor pe care le deţinem în prezent. Închipuie-ţi, pentru a înţelege mai bine, că funcţionează ca un fel de bibliotecă uriaşă în care informaţia este în permanenţă arhivată şi aranjată pe masură ce noi titluri intră în proprietatea sa. Bibliotecarul emisferei stângi nu pierde nimic din vedere de la o carte citită până la cele mai mici detalii întâmplate într-o zi. Unele titluri rămân la vedere, altele ajung să rămână pierdute undeva pe un raft.

Atunci când activezi emisfera stângă pentru a crea, tot ceea ce faci este să recompui, să resortezi sau să reactivezi informaţii vechi; desigur că poți vorbi despre creaţie atunci când recompui informaţii vechi intr-o formă diferită de cele cunoscute. Poți însă spune că este viziune? Că este o idee nouă?

Innerchords.ro | The Matrix, secretul lui Steve Jobs

Innerchords.ro | The Matrix, secretul lui Steve Jobs

Pe de altă parte, emisfera dreaptă a creierului tău se ocupă cu captarea informaţiei. Reprezintă zona care te conectează cu exteriorul, care te ajută să conştientizezi prezenţa ta în raport cu exteriorul. Este locul în care informaţia “intră” în creierul tău, este “o poartă imensă” care permite o conexiune infinită între tine şi universul din care facem toți parte. Din păcate cercetarea ne dă o veste proastă în acest punct: astăzi, oamenii (inclusiv tu!) folosesc conştient foarte puţin emisfera dreaptă. Desigur că ea funcţionează, la fel ca şi cea stângă, dar o folosim mai degrabă ca pe un motor secundar care merge la relanti, foarte puţini dintre noi având ”curajul și nebunia” să activeze puterea maximă pe care o poate pune în mişcare (Jobs a făcut asta intr-un mod intens!). Cu siguranță că și tu ai accesat de nenumărate ori emisfera dreaptă a creierului: atunci când ai avut intuiţii, când ai empatizat cu cei din jur, când din senin “ai avut” o idee. Cu certitudine în astfel de cazuri ai accesat emisfera dreaptă a creierului tău (!). Și aceste experiențe ți-au generat bucurii memorabile, nu-i așa?

Innerchords.ro | The Matrix, secretul lui Steve Jobs

Innerchords.ro | The Matrix, secretul lui Steve Jobs

Cu alte cuvinte, ceea ce nouă oamenilor ni se întâmplă cel mai frecvent este să lăsăm emisfera stângă să domine activitatea creierelor noastre. De fiecare dată când gândurile noastre analizează trecutul sau pericolul care poate veni în viitor, mintea noastră “pleacă” impreună cu gândurile din trecut sau din viitor și, din păcate, închide aproape complet poarta emisferei drepte (!). Putem spune că “ne deconectăm” și rămânem oarecum într-o stare de suspensie.

De câte ori ți se întâmplă să te pierzi în judecăţi sau în analizarea unor presupuse potenţiale pericole sau în întoarcerea pe toate părțile a unor acţiunilor trecute? Acestea sunt momentele de “zgomot maxim” ale creierului tău care sunt valoroase doar într-un anumit sens, în sensul conectării la prezent. Până la urmă cât de mult sens are ca într-o bibliotecă atât de generoasă să nu lasăm să intre în ea cărţi noi?

O altă perspectivă a felului în care funcţionează cele două emisfere este următoarea: în fiecare secundă, în creierul nostru intră o imensă cantitate de informaţie: 400 miliarde de bits/secundă. Capacitatea noastră de decodare este, în medie, de 2000 bits/secundă şi ea crește proporțional cu cât funcționarea emisferei drepte este mai bună și mai conştientă, adică mai intensă. Cu alte cuvinte realitatea viitorului se întâmplă în creierul tău şi vei fi capabili să o generezi cu atât mai bine cu cât îți lași emisfera dreaptă să funcţioneze mai aproape de capacitatea ei maximă. Să fie acesta locul în care viziunea se naşte? Cu certitudine, da!

Innerchords.ro | The Matrix, secretul lui Steve Jobs

Innerchords.ro | The Matrix, secretul lui Steve Jobs

Acum ai toate informațiile să devii măcar la fel de inovator și creativ precum Steve Jobs, să îți accesezi și dezvolți capacitatea de a fi vizionar. Ești singurul care poate decide câștigătorul din lupta dintre natura ta rațională și cea creatoare. Tu ești cel care poate acționa “unicul buton” de deschidere al emisferei tale drepte și doar tu vei putea decide dacă te vei alege “să deții controlul” sau te vei lăsa “să fii ceea ce ești” cu adevărat.

Welcome to The Matrix!

Innerchords | Discount meditatii ghidate

Leave a Reply