Blogul Innerchords

Ce este stresul?

Stresul pe înțelesul tuturor (partea 1)

Auzim peste tot cât de tare ne afectează stresul, precum care sunt efectele dăunătoare ale stresului. Este subiectul veșnic al zilei și al preocupărilor noastre. Chiar și atunci când primim tratament din partea doctorilor ni se pune în vedere că ar putea fi din cauza stresului și că ar trebui să o luăm mai ușorAm preluat această informati de adevăr universal, iar acum majoritatea pun pe seama stresului chiar și simptome care nu au nici o legătură cu acesta.

Ce este de fapt stresul?

În mare stresul este un mecanism de coping, sau acel ceva ce ne ajută să facem față unor situații tensionate. Hans Selye în 1936 îl definea ca pe o reacție normală a corpului la o schimbare a stării inițiale. Când oamenii se simt stresați, corpurile reacționează prin eliberarea de substanțe chimice în sânge care dau mai multă energie și putere. Aceasta este reacția organismului produsă ca efect a identificării un stări de criză. Un lucru destul de bun pe o perioadă scurtă de timp, dar negativ pe termen lung. Tot în același an (1936), stresul a fost împărțit în două tipuri, rezultând că există un stres bun și unul rău, dar până astăzi știința a reușit să documenteze și să explice numai conotația negativă.

Oare cum se face că stresul care a împins generatiile de oameni de acum sute sau mii de ani spre evoluție și adaptare, a devenit astăzi dușmanul nostru numărul unu? Cum este posibil? Care sunt schimbările care au intervenit asupra noastră sau a mediului în care trăim?

Cum ne comportăm în stare de stres – graficul funcțiilor umane

Pentru a înțelege mai bine de ce stresul a ajuns să cauzeze atât de multe neplăceri și afecțiuni, ar trebui să ne uităm la graficul funcțiilor umane (human function curve – vezi imaginea de mai jos). Vedem că inițial stresul creează un plus de energie ce duce la creșterea performanței și la rezolvarea task-urilor pe care le avem de îndeplinit. Problema vine în timp, atunci când intervine oboseala. De la oboseală se ajunge la epuizare, iar mai apoi se lansează o reacție negativă la stresul obișnuit care poate rezulta în dureri de stomac, migrene, creșterea presiunii arteriale, hiperactivitate biliară, dureri în piept și insomnii.

Human function curve

Human function curve

 

Pentru a lupta cu epuizarea și cu stresul majoritatea persoanelor își pierd atenția și aleg soluții nepotrivite precum inhibitori ca alcoolul sau țigările, iar asta nu face decât să facilitateze instalarea unor afecțiuni mult mai grave, de ordin fizic sau psihic.

Citește și Stres-ul, afecțiuni și soluții.