Blogul Innerchords

Stresul pe înțelesul tuturor (partea a 2-a)

Studiile europene au arătat că 1 din 3 români este stresat, iar o medie de 43% din totalul populației adulte suferă de stres la nivel mondial (mai jos U-curve, graficul care arata nivelul de fericire pe paliere de vârstă). La acest procent se adaugă oamenii care au deja afecțiuni cauzate de stres, dar care nu știu sau nu o recunosc.

 

U-curve, graficul care arata nivelul de fericire

U-curve, graficul care arata nivelul de fericire

 

Semne care indică instalarea stresului

  • Depresia: stresul este vinovat de peste 75% din cazurile de depresie.
  • Lipsă de concentrare: nu te poți concentra suficient de mult și inevitabil greșești în alegerile tale, fapt ce conduce la pertubații și mai mari, implicit, la și mai mult stres.
  • Stare cvasi-continuă de iritabilitate și agitație: energia ta este la un nivel extrem de redus, ceea ce cauzează o stare permanentă de iritare si agitație cu intensități din ce în ce mai mari, în creștere; acesta este nu numai un semn că stresul este deja prezent în viața ta, dar și faptul că te afli într-o situație critică ce poate degenera cu efecte rapide și brutale.
  • Insomnie: insomniile sunt indicii clare ale stresului și din nou, nu fac decât să crească nivelul de oboseală, implicit și nivelul de stres.
  • Disfuncții alimentare: persoanele reacționează diferit la stres; unii mănâncă foarte mult, în timp ce alții nu mănâncă mai nimic. Astfel, sunt persoane care cresc în greutate din cauza stresului și sunt alții care, dimpotrivă, slăbesc – și unii și alții au carențe majore de vitamine.
  • Perturbații cardiace: ritm cardiac crescut cu dificultăți respiratorii, chiar în perturbații majore ale presiunii arterială.

Citește și Stresul, afecțiuni și soluții.

 

Shares