Blogul Innerchords

REQUILIBRIUM | Viaţa nu este un șir de compromisuri

Requilibrium: viaţa nu este un șir de compromisuri

Toţi ne dorim fericirea, vorbim despre ea, o căutăm neîncetat, îi dăm diverse forme sau definiții, dar de prea puţine ori simţim că suntem cu adevărat fericiţi.

Nu ți se pare un paradox că în lumea noastră modernă ești înconjuraţi de atâtea plăceri şi totuşi, până la sfârşitul zilei, tot nemulţumiţi ajungi să fii?

Chiar şi cel mai optimist om dintre noi, cel care poate să facă limonadă cu lămâile pe care i le oferă viaţa, cel pe care îl admirăm atât de mult, tot spune la un moment dat: “Nu ai ce să faci! Aşa e viaţa!” și apoi simțim apăsarea din sufletul său.

Ai atâtea lucruri minunate în viaţa ta din fiecare zi. Atâtea sunete plăcute, atâtea cuvinte plăcute. Atâtea întâlniri plăcute. Atâtea realizări, zâmbete, mâncăruri delicioase. Atâtea întâlniri cu colegii, prietenii şi cei apropiați. Zeci de momente într-o zi, sute într-o lună, mii, zeci de mii într-un an, milioane sau miliarde într-o viaţă! Şi, în acest context, este nevoie de un singur lucru neplăcut, ca totul să se transforme în nefericire. 

În plus de asta, binele pare insuficient. E normal să avem o casă, ce să punem pe masă în fiecare zi, haine, prieteni, familie, un job şi multe altele. Nu numai că e normal, dar trebuie mai mult … şi mai mult … tot mai mult. Mereu e nevoie de ceva, de altceva, în alt fel, sub altă formă. La asta se adaugă faptul că experimentăm suferinţe reale şi incontestabile legate de faptul că îmbătrânim şi moartea se apropie cu fiecare zi, îi pierdem pe cei dragi sau ne îmbolnăvim. Apoi şeful ne ceartă, jobul e stresant, părinţii nu ne înteleg, partenerul de viaţă nu ne susţine în deciziile noastre.

Și astfel tot binele se destramă, tot binele dispare!

REQUILIBRIUM | Viata este o calatorie

REQUILIBRIUM | Viata este o calatorie

 

Te-ai gândit vreodată că e posibil să te privești şi să trăiești dintr-o perspectivă complet eronată?

Ne prindem mintea în cercuri vicioase de nefericire din care nu mai ştim să ieşim. Urmând această logică, se pare că avem dreptate să simţim atâta nefericire. Se pare că în prezent suntem foarte buni la a ne folosi potenţialul minţii noastre pentru a ne genera suferinţă şi în a ne minţi că lucrurile merg bine când nu este deloc aşa. Doar la atât din păcate! Cât de minunat ar fi să învăţăm să ne folosim acest potenţial şi în sensul generării de fericire.

Tibetan-budiștii spun că fericirea pe care o simţim ca urmare a lucrurilor din exterior este trecătoare şi aducătoare de multă suferinţă. Ei mai spun că fericirea durabilă este cea care vine din pacificarea minţii noastre. Culmea este că nu e deloc greu să urmezi drumul bun. Lucrurile simple din viaţa ta aduc moralitate, generozitate, compasiune pentru ceilalţi (citește și acest articol). Concentrează-te asupra lor, diminuează-ţi cât de mult poţi ego-ul şi, de la un moment dat din viitor, fericirea va veni către tine. Compromisurile vor dispărea rând pe rând, iar mintea ta va învăţa să genereze din nou bucurie şi fericire.

Viaţa ta nu este o lecţie despre compromis, viaţa ta este o lecţie despre fericire. Dacă vei învăţa să îți schimbi perspectiva și atenția dinspre lumea exterioară către lumea interioară, dacă o să ai curajul să acționezi cu determinare pentru a îți readuce fericirea în viaţă, atunci lumea va fi un loc mai bun pentru tine și pentru noi toți împreună.

Aceste teme le voi aborda împreună cu și pentru tine începând din această toamnă într-o suită de evenimente publice derulate prin Programul Requilibrium. Întreabă-te dacă e timpul să îți acorzi atenție, dacă e timpul să ai grijă de tine și de cei din jurul tău pentru a avea o viață fericită și plină de bucurii. Tu alegi!

Shares