Blogul Innerchords

Elefant sau călăreț? Upsss! … ai făcut-o din nou.

Luăm cele mai mai bune decizii de fiecare dată? “Nu!” este răspunsul pe care ni-l oferă știința la această întrebare. De cele mai multe ori nu luăm cele mai bune decizii din cauza faptului că ne concentrăm doar pe inteligența rațională, ajungând chiar să ne confundăm cu acest proces cognitiv crezând că el este singurul care contează. Greșit! Ușor de spus, dar greu de schimbat.

Innerchords | Cortex-ul prefrontal

Innerchords | Cortex-ul prefrontal

 

Din punct de vedere științific (specific, neuroştiinţa) decizia este un simplu proces, fiind unul din cele câteva sute de milioane de alte procese care se produc în fiecare minut în creierul nostru. Locul în care acest proces se desfășoară se numește cortex prefrontal, este cel mai evoluat şi nou “etaj” apărut în construcția creierului nostru. Este cert că acest proces cognitiv ne diferențiază de celelalte viețuitoare ale acestei planete, iar acest lucru ne face să ne simțim speciali. Evident, chiar suntem!

Marea noastră majoritate, credem că suntem ființe raționale şi atât; mai credem că emoțiile noastre sunt cele care ne încurcă şi că trebuie să uităm de ele, iar unii dintre noi suntem convinși că ar exista decizii pe care să le putem lua pur rațional, fără nici un fel de implicare emoțională. Nu-i chiar așa! Nu există decizie care să nu aibă implicare emoționala. Explicația este că zona din creier care se ocupă cu luarea deciziei (cum spuneam mai sus, cortexul prefrontal) este conectată foarte puternic cu zona care se ocupă de gestionarea emoțiilor (adică cu sistemul limbic). Indiferent de calitatea emoției, pozitivă (bucurie, plăcere, etc.) sau negativă (frustrare, frică, etc) dacă ea este într-o doză prea mare, poate afecta funcționarea cortexului prefrontal.

Ipostaza în care de fiecare dată vei experimenta impactul acestei conexiuni este atunci când mergi la shopping (citește articolul „Marina Shopina Ionescu la cumpărături”). De obicei vei porni către magazine cu gândul să cumperi, spre exemplu, doar o pereche de pantofi şi, poate, o bluză. De ce ajungi acasă cu 3 bluze în loc de una? De ce ai ales şi puloverul şi perechea de pantaloni de care nu aveai nevoie acum?

... citeste tot articolul! 🙂 Acceseaza sectiunea CONTUL MEU pentru a te autentifica sau pentru a-ti crea un cont. Multumim!
Shares